Main Menu

Home Music In the spirit!

 

Een eerbetoon aan één van de grootste vertolkers van gospelmuziek : Mahalia Jackson. Een vrouw die zich oprichtte uit haar armtierig bestaan, om met klasse en uitstraling de wereld te veroveren, zonder ook haar boodschap te vergeten : strijden voor de onderdrukte Afro-Amerikanen in haar Amerika, strijden voor gelijkheid en recht voor mensen, blank of zwart.

Met dit concert willen Lea Gilmore (USA) en Marc Borms (België)  deze sterke vrouw eer betonen. Een reeks songs uit de rijke songlist van Mahalia, gebracht door Lea Gilmore, met Marc Borms aan de piano.

 

Lea Gilmore is een internationale blues, gospel en jazz artieste, én activiste door haar stem te ontlenen om minderbedeelden te helpen. Gedurende de laatste 9 jaar heeft Lea zich volop ingezet in de strijd tegen lepra en tbc door een reeks gospelconcerten, gesponsord door de Damiaanactie. 
Lea is een gospel- en bluesartieste met héél wat prijzen op haar palmares, en is een veelgevraagd spreker over de Afro-Amerikaanse geschiedenis, over mensen- en
urgenrechten, vrouwenrechten en de rol van vrouwen in blues- en gospelmuziek.
Door het Amerikaanse magazine 'Essence' werd ze genomineerd als één van de "25 vrouwen die de wereld vorm geven".
Lea trad op in Schotland, Engeland, Nederland, Oostenrijk, Frankrijk en overal in de Verenigde Staten.

 

Marc Borms heeft het in hem : gospel en blues. Zijn muzikaal talent begon 25 jaar geleden : als pianist in de kerk van Ten Bos in Erembodegem. In deze parochie heeft hij zijn gave voor muziek kunnen ontplooien. De ontmoeting met Lea, 10 jaar terug, betekende voor hem de kroon op het werk; een droom die werkelijkheid werd. In een wereld vol racisme, discriminatie (en breder onverschilligheid) is de visie van Marc dat muziek een gevoel van samenhorigheid, menselijkheid en “common ground” creëert. Een “common ground” als basis voor alles.
Marc is niet alleen getalenteerd op muzikaal vlak, maar hij kan zich ook volop uiten in de grafische creatieve kunst : design, fotografie, artwork. En dit alles doet hij steeds met dezelfde intentie : op zoek naar “de vrijheid van de ziel”, de menselijke warmte die ieder in zich uitstraalt.

Een geluidsfragment van één van de highlights van dit concert kan je hier beluisteren.

Hebt u interesse, neem dan contact op met This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it of This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

 

 

 

Quotes

I sit down to the piano regularly at nine-o'clock in the morning and Mesdames les Muses have learned to be on time for that rendezvous. - Tsjaikovsky